Cursussen, opleidingen en clinics:

Het paardrijden is een sport die vele facetten omvat. Er is steeds meer behoefte aan kennis.
Denk hierbij aan kennis van rijtechnische aspecten, trainingsprincipes, gedrag en leervermogen van mens en paard maar ook een zekere kennis van de anatomie van zowel mens als paard is van belang als je het paard aan het trainen bent.
Meer kennis en vaardigheden, betekenen meer plezier en resultaat voor mens en paard.
Dit geldt voor alle ruiters, van recreant tot aan grand prix niveau.

Mocht u zich in willen schrijven voor een van de onderstaande workshops, clinics of cursussen, dan kan dat door u aan te melden via het Inschrijfformulier.

Al deze cursusdagen zijn te volgen voor sportmasseurs, studenten sportmassage en de leergierige paardenliefhebber.

 

Overzicht van het aanbod:

 

Two-day Veterinary Sporthorse Seminar o.l.v. Prof Hilary Clayton

Professor Clayton, dierenarts en onderzoeker, is wereldwijd bekend door haar onderzoeken naar de biomechanica bij sportpaarden en het gebruik van technologie in de training. Daarnaast is ze auteur van verschillende boeken over hippische training, anatomie en biomechanica. 

 

Tijdens dit seminar zal de focus liggen op de volgende onderwerpen:

Kinematiek en biomechanica van dressuurpaarden
Het gebruik van technologie in de training van sportpaarden
Ruiter, paard en harnachement interacties
Deze dagen zijn met name interessant voor dierenartsen, hippische therapeuten, hoefsmeden, trainers en andere hippische professionals, om up-to-date te blijven met de laatste resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken.


Het tweedaagse seminar zal zowel lezingen als praktische demonstraties bevatten. Houd er rekening mee dat de gesproken taal tijdens dit seminar Engels is. 

 

Equine Medical Taping voor sportmasseurs.

Docenten drs. Jantine Busscher en Margriet Koopman

 

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De elastische kinesiotape heeft als doel het lichaam zodanig te mobiliseren zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.

Kinesiotape heeft invloed op 5 belangrijke fysiologische systemen van het lichaam:
- huid;
- fascie;
- spieren;
- gewrichten;
- lymfe systeem.

Door middel van het aanpassen van de richting en rek op de tape, kunnen deze systemen worden beïnvloed en wordentoegepast bij problemen aan het spierstelsel, banden en pezen, bij houdingscorrectie, pijndemping of problemen aan het lymfestelsel.

De kleurrijke tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid waarbij de kleuren zijn ontstaan uit de principes van de kleurentherapie. Dikte en elasticiteit van de tape zijn bij alle kleuren gelijk.

Dag 1
Op deze dag worden de principes en beginselen van Medical Taping uitgelegd. Om zelf het effect van kinesiotape te voelen en te ervaren, gaan de cursisten met en bij elkaar oefenen met tapen.

Dag 2
Op deze dag wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden van tapen bij paarden. Tijdens de praktijk worden de paarden volgens het bekende protocol beoordeeld en gepalpeerd waarna de paarden getaped worden en het effect ervan beoordeeld. Na deze dag kunnen de deelnemers ter voorbereiding op dag 3, in de praktijk aan de slag met het tapen bij paarden.

Dag 3
Na een maand van oefenen en ervaringen opdoen starten we deze dag met het uitwisselen van ervaringen en vragen die zijn ontstaan tijdens het tapen in de praktijk. Deelnemers kunnen zelf een casus presenteren door middel van “voor en na” filmpjes. De casus wordt dan klassikaal besproken en er kunnen naar aanleiding daarvan vragen gesteld worden.
Verder staat deze dag in het teken van het verfijnen van de tapingtechnieken en zullen aanvullende technieken worden toegevoegd die uitgebreid geoefend kunnen worden.

De investering voor deze cursus bedraagt € 550 incl. btw. Dat is inclusief cursusmap, oefenmateriaal een uitgebreide lunch, koffie, thee en frisdrank gedurende de dag en niet te vergeten de tussendoortjes.

Inschrijven

Het team van De Bascule kijkt er weer naar uit jullie te mogen ontvangen bij deze bijzondere cursus.

Extra informatie docenten:
Jantine Busscher is paardendierenarts. Sinds 2014 heeft zij haar eigen praktijk waarbij zij voornamelijk paarden chiropractisch behandelt en orthopedische echo’s maakt. In 2014 heeft zij de titel “Vet Rehab Taping Practioner” bij Tierklinik Lüsche behaald.

Margriet Koopman is humaan- en dierenfysiotherapeut en veterinair chiropractor. Daarnaast is Margriet Orun-instructeur dressuur niveau 4. In 2011 is Margriet haar praktijk voor dierfysiotherapie gestart en sinds 2016 behandelt zij fulltime gezelschapsdieren en paarden. Margriet heeft meerdere tapingcursussen gevolgd voor mensen, paarden en gezelschapsdieren en past taping veelvuldig toe bij ruiters, paarden en honden.

 

4-Day Programme for Professional Therapists

Myofascial Chains and Myofascial Release and Advanced Soft Tissue Techniques

 

·        Day 1:

·        Introductions - Classroom Based Session

·        The Muscular System: Biomechanics, Energy Saving Mechanisms and Contractions - Classroom Based Session

·        Energy Saving Mechanisms Palpation Session - Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

·        The Myofascial Chains of the Horse - Classroom Based Session

·        The Myofascial Chains continued - Classroom Based Session

·        Day 2:

·        Introduction / Discussions – Classroom Based Session

·        The Myofascial Chains – Classroom Practical Session

·        Developing Anatomical Palpation Skills – Demonstration and Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

·        The Myofascial Chains – Practical Session

·        in teams, participants will paint on a muscle chain. As there are approximately 8 muscle chains, each group will be painting something different.
       The Myofascial Chains in Motion – Practical Session. Using all the painted horses, we will discuss and demonstrate how to assess muscular movement. Horses will be required to lunge / be ridden as      appropriate to the chain painted on them. (We will work out the best horse for each muscle chain the day before the course starts.)

·        Day 3:

·        Introduction / Discussions - Classroom Based Session

·        The Myofascial Chains in Motion – Video based assessments - Classroom Based Session

·        Developing Intuitive Palpation Skills – Practical Session ( 1 horse for every 3 people)

·        An Introduction to Myofascial Release and Advanced Soft Tissue Techniques - Classroom Based Session

·        Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 3 people)

·        Question and Discussion Session

·        Day 4:

·        Introduction / Discussions - Classroom Based Session

·        Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

·        Understanding Muscular Asymmetries  - Classroom Based Session

·        More Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

·        Advanced Soft Tissue Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 2 people)

·        Question and Discussion Session

 

 Kosten van deze 4 daagse cursus zijn 900 euro incl.

 naar inschrijving

 

Cursusdag Gezondheid van het paard in training

 

Als instructeur ben je vaak de eerste persoon die in aanraking komt met het verminderd presteren van een sportpaard. Dit verminderde presteren ontstaat vaak vanuit een fysiek probleem, maar herken jij altijd wanneer het een fysiek probleem is en wanneer rijtechnisch? Of zou je hier graag meer handvatten voor hebben?
Daarnaast is er een hele groep paarden die na een blessure weer in training komen. Wat kun je dan al wel trainen in de les en wat nog niet? En wat kun je je lesklant verder adviseren in zijn of haar management?

Aangezien we vaak horen dat een aantal instructeursopleidingen onvoldoende diepgaande informatie geeft over de gezondheid van het sportpaard, speciaal in relatie tot training, organiseren wij een nascholingsdag voor instructeurs: “Gezondheid van het paard in training”.

 

Onderwerpen die besproken worden:

anatomie
biomechanica 
veel voorkomende blessures/ aandoeningen 
blessurepreventie
trainingsmanagement
fysieke voorbereiding op wedstrijden

De docent voor deze dag, Morgan Lashley, was lange tijd zelf op hoog niveau actief in de paardensport. Inmiddels is ze werkzaam als dierenarts en chiropractor en is ze verbonden aan dierenkliniek de Raaphorst en Revalidatiecentrum de Vrijhoeve. Ook is zij tegenwoordig actief met het Sport Horse Health Plan.


Sport Horse Health Plan is opgericht door paardenarts, chiropractor en Lichte Tour amazone Morgan Lashley. Zij werkt nauw samen met andere professionals uit de paardenwereld om u en uw paard zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.
Sport Horse Health Plan heeft de missie om op basis van wetenschap, sportpaarden naar een hoger niveau van welzijn en gezondheid te tillen.

 

 Kosten van deze dag zijn 125 euro incl.

 naar inschrijving

 

Cursusdag Chiropractie het bekken nader bekeken  o.l.v. Drs. Jantine Busscher

Tijdens deze thema dag gaat Jantine Busscher diep in op de anatomie van het bekken en mogelijke pathologieën. Tijdens de praktijk leren de cursisten bekken problematiek beoordelen en zachte en mobilisatie technieken voor het bekken. 

Jantine Busscher, erkend paardendierenarts, Backbone IVCA gecertificeerd  Veterinair Chiropractor

Kosten van deze dag zijn 125 euro incl.

Naar inschrijving

 

 

Basiscursus Acupressuur en Shiatsumassage voor paarden.

DE CURSUS ACUPRESSUUR IS VERNIEUWD!

De Bascule heeft met veel plezier samen met Arjanne Schobben van Equus Natura al verschillende malen de basiscursus Acupressuur voor Paarden georganiseerd.
Arjanne is inmiddels een goede bekende geworden bij De Bascule en niet alleen vanwege haar warme persoonlijkheid maar ook vanwege haar kennis in paardennatuurgeneeskunde en kwaliteiten als docent. Op haar sympathieke wijze weet zij bij iedere cursist de innerlijke flow te vinden die net dat beetje extra kan geven bij het uitvoeren van de technieken uit deze cursus.

Wat is dan de vernieuwing?

De bestaande acupressuurcursus is uitgebreid met Shiatsu technieken. Deze combinatie wordt door paarden als zeer prettig ervaren omdat het voor hen heel natuurlijk aanvoelt. Paarden communiceren met elkaar door middel van aanrakingen zoals bijvoorbeeld elkaar uitgebreid ‘groomen’. Het is nog niet voldoende onderzocht maar men denkt dat zij elkaar op die manier van blokkades kunnen verlossen.

Shiatsu? Acupressuur? Wat is het verschil en waarom vormt het zo’n mooie combinatie?

Beide technieken komen uit de eeuwenoude oosterse geneeswijze.

Het woord "Shi-atsu" betekent in het Japans "vinger druk". Er wordt een drukpuntmassage uitgevoerd door vingers, duimen en handpalmen (en bij mensen soms ook met ellebogen en voeten) op gevoelige en/of pijnlijke plekken. Samen met stretches en rotaties wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Shiatsu-technieken stimuleren de acupressuurpunten. Het is dus een belangrijke vorm van acupressuur. 

Bij acupressuur wordt lichte druk op specifieke punten toegepast om het lichaam fysiek en mentaal in balans te brengen. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van meridiaanmassage.

Door shiatsu en acupressuur te combineren heb je direct invloed op organen en orgaansystemen die het immuunsysteem versterken, het activeren van de spijsvertering en zoals eerder gezegd het activeren van het zelf genezend vermogen van het lichaam bij herstel na blessures of ziektes.

Arjanne neemt je op haar eigen zachte wijze mee in de wereld van meridianen, Qi, de Vijf Elementen Theorie (Wu Xing), Yin en Yang en de filosofie hierachter. Tijdens de praktijksessies is er veel aandacht voor persoonlijke interactie.
Kortom een zeer waardevolle, breed inzetbare, complementaire cursus waarbij je je eigen paard of als therapeut andere paarden zowel preventief als ondersteunend kunt helpen. Hierbij merken wij wel op dat deze cursus nooit een vervanging mag zijn van veterinaire zorg.

De cursus bestaat uit drie dagen. Deze zijn verspreid over ongeveer 6 weken zodat er voldoende ruimte is om het geleerde in de praktijk te oefenen. In die periode zullen er zeker vragen ontstaan en die kunnen dan op de 2de en 3de cursusdag uitgebreid aan bod komen.

Wat zeker niet veranderd is, is dat De Bascule garant staat voor de inwendige mens en je zult dan ook op dat vlak niets tekort komen. Koffie, thee, versnaperingen en een uitgebreide lunch zijn dan ook inclusief.

Wij kijken ernaar uit jullie te mogen ontvangen!