Cursussen, opleidingen en clinics:

Het paardrijden is een sport die vele facetten omvat. Er is steeds meer behoefte aan kennis.
Denk hierbij aan kennis van rijtechnische aspecten, trainingsprincipes, gedrag en leervermogen van mens en paard maar ook een zekere kennis van de anatomie van zowel mens als paard is van belang als je het paard aan het trainen bent.
Meer kennis en vaardigheden, betekenen meer plezier en resultaat voor mens en paard.
Dit geldt voor alle ruiters, van recreant tot aan grand prix niveau.

Mocht u zich in willen schrijven voor een van de onderstaande workshops, clinics of cursussen, dan kan dat door u aan te melden via het Inschrijfformulier.

Al deze cursusdagen zijn te volgen voor sportmasseurs, studenten sportmassage en de leergierige paardenliefhebber.

 

Overzicht van de clinics en cursussen:

Anatomie en Biomechanica o.l.v. Gillian Higgins

Programma dag 1:

Aanvang 8.30/ tot 17.15 uur

Registration and Coffee
Introduction - Classroom Based Session
Skeletal Biomechanics - Classroom Based Session
Break
Posture and the Affect of Riding - Classroom Based Session
Supporting Posture - Classroom Based Session
Lunch
Muscle Biomechanics - Classroom Based Session
Break
Practical Session – 1 horse for every 3-4 People
Questions and discussion
Close

Programma dag 2:

Coffee
Practical Session – 3 horses to be led in hand / on lunge. I will put a few spots of paint on in advance of this session
Movement from the Anatomical Perspective - Classroom Based Session
Break
Jumping from the Anatomical Perspective - Classroom Based Session
Lunch
Poles and Distances
Practical Session (3 horses and riders required for this session)
Break
Understanding Asymmetry - Classroom Based Session
Questions and discussion
Close

 

Masterclass Gillian Higgins

2-Day Programme for Professional Therapists

Joint Mobilisations Musculoskeletal Testing

4th & 5th April and 9th & 10th April 2018.

Day 1:

08.30           Registration

09.00           Introductions - Classroom Based Session

09.30           Skeletal Biomechanics: What is Normal Joint range of Movement?

                   Classroom Based Session

11.30           Break

12.00           Developing Anatomical Palpation Skills - Practical Session – 1 horse for every 3-4 people

13.30           Lunch

14.30           Joint Mobilisations and Musculoskeletal Testing for the Head and Neck - Practical Session – 1 horse for every 3-4 people

15.30           Break

16.00           Joint Mobilisations and Musculoskeletal Testing for the Forelimbs- Practical Session – 1 horse for every 3-4 people

17.15           Close

Day 2:

09.00           Introductions / Discussion - Classroom Based Session

09.30           Joint Mobilisations and Musculoskeletal Testing for the Back - Practical Session – 1 horse for every 3-4 people

11.00           Break

11.30           Joint Mobilisations and Musculoskeletal Testing for the Hindlimb and Pelvic Region - Practical Session – 1 horse for every 3-4 people

13.00           Lunch

14.00           Understanding Posture and Movement - Classroom Based Session

15.00           Break (Set up poles for Equine Gym)

15.30           The Equine Gym - Practical Session – 1 horse for every 4-5 people

16.15           Question and Discussion Session

17.15           Close

 

 

 

Cursusdag Revalidatie o.l.v. Morgan Lasley

 

Blessures voorkomen is beter dan genezen, toch ontkomen we er helaas niet altijd aan dat een paard zo nu en dan geblesseerd raakt of niet optimaal functioneert. Het lichaam zal dan moeten herstellen en heeft daartoe prachtige mechanismen ter beschikking. Hoewel het paardenlichaam het meeste werk doet bij herstel is onze rol als paardeneigenaar/trainer, sportmasseur of fysiotherapeut van groot belang. Hoe ga je om met het management van zo’n paard? Mag hij buiten of niet, mag hij getraind worden en zo ja, in welke mate en op welke manier? Welke behandelingen kunnen zinvol zijn? De boodschap: een advies als '4 weken rusthouden en dan rustig opbouwen' is te algemeen en bij lange na niet duidelijk genoeg. Revalidatie op maat is bepalend voor het uiteindelijke herstel en functioneren van een paard. De docent voor deze dag, Morgan Lashley, was lange tijd zelf op hoog niveau actief in de paardensport. Inmiddels is ze werkzaam als dierenarts en chiropractor en is ze verbonden aan dierenkliniek de Raaphorst en Revalidatiecentrum de Vrijhoeve. Ook is zij tegenwoordig actief met het Sport Horse Health Plan.

Wat gaan we behandelen deze dag:

  • revalidatie algemeen
  • meest voorkomende blessures
  • herken de rode vlag
  • observatie centrale casus
  • herkennen van pijn
  • revalidatie plan opstellen
  • revalidatie centrale casus
  • nabespreking


Sport Horse Health Plan is opgericht door paardenarts, chiropractor en Lichte Tour amazone Morgan Lashley. Zij werkt nauw samen met andere professionals uit de paardenwereld om u en uw paard zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.
Sport Horse Health Plan heeft de missie om op basis van wetenschap, sportpaarden naar een hoger niveau van welzijn en gezondheid te tillen.

 

 

 

 

Cursusdag Chiropractie voor paarden o.l.v. Jantine Busscher

 

In 2006 ben ik afgestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, studierichting paard. Direct na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij een bekende paardenkliniek op de Veluwe. Na nog kort in Noord Limburg werkzaam te zijn geweest ben ik in 2014 mijn eigen praktijk DierenartsPaard gestart.
In mijn praktijk combineer ik de traditionele diergeneeskunde met aanvullende behandelingen zoals chiropractie, dryneedling en taping. Daarnaast werk ik als freelancer voor andere praktijken. Ik rijd zelf van kind af aan paard en ben tijdens mijn studie ook kandidaat-instructeur geworden. Al zolang als ik me kan herinneren wilde ik dierenarts worden en in mijn eerste jaar werd voor mij duidelijk dat ik paardendierenarts wilde worden. Ik vind paarden de fijnste dieren om mee te werken en de diergeneeskunde ervan het meest uitdagend. Met mijn eigen paard Britt (v. Sandro Hit) kan ik helaas geen wedstrijden meer rijden, maar hoop dat in de toekomst wel weer te kunnen met mijn eigen fokprodukt Khloe JFB (v. Alexandro P).
Na mijn studie heb ik me via diverse opleidingen verder verdiept in de diagnostiek en behandeling van het bewegingsapparaat van het paard. Van 2009 tot 2012 heb ik het ISELP (iselp.org) traject gevolgd om nog meer te leren over orthopedie en echografie. Van 2012 tot 2014 heb ik de chiropractie opleiding Focus on the Equine Spine gevolgd en in 2015 heb ik de BackBone-Academy en IVCA-certificering behaald in Duitsland.
In 2014 ben ik gecertificeerd dryneedling therapeut (dryneedlingtherapeut.nl) en vet rehab tape practioner (tierklinik-luesche.de) geworden. Mezelf blijven ontwikkelen en bijblijven bij de nieuwste ontwikkelingen is voor mij essentieel om plezier te houden in mijn vak en mijn patiënten de beste en nieuwste behandelingen te bieden.
In 2016 heb ik de opleiding voedingsconsulent paard van Bonpard (bonpard.nl) afgerond.

 

 

Basiscursus Acupressuur en Shiatsumassage voor paarden.

DE CURSUS ACUPRESSUUR IS VERNIEUWD!

De Bascule heeft met veel plezier samen met Arjanne Schobben van Equus Natura al verschillende malen de basiscursus Acupressuur voor Paarden georganiseerd.
Arjanne is inmiddels een goede bekende geworden bij De Bascule en niet alleen vanwege haar warme persoonlijkheid maar ook vanwege haar kennis in paardennatuurgeneeskunde en kwaliteiten als docent. Op haar sympathieke wijze weet zij bij iedere cursist de innerlijke flow te vinden die net dat beetje extra kan geven bij het uitvoeren van de technieken uit deze cursus.

Wat is dan de vernieuwing?

De bestaande acupressuurcursus is uitgebreid met Shiatsu technieken. Deze combinatie wordt door paarden als zeer prettig ervaren omdat het voor hen heel natuurlijk aanvoelt. Paarden communiceren met elkaar door middel van aanrakingen zoals bijvoorbeeld elkaar uitgebreid ‘groomen’. Het is nog niet voldoende onderzocht maar men denkt dat zij elkaar op die manier van blokkades kunnen verlossen.

Shiatsu? Acupressuur? Wat is het verschil en waarom vormt het zo’n mooie combinatie?

Beide technieken komen uit de eeuwenoude oosterse geneeswijze.

Het woord "Shi-atsu" betekent in het Japans "vinger druk". Er wordt een drukpuntmassage uitgevoerd door vingers, duimen en handpalmen (en bij mensen soms ook met ellebogen en voeten) op gevoelige en/of pijnlijke plekken. Samen met stretches en rotaties wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Shiatsu-technieken stimuleren de acupressuurpunten. Het is dus een belangrijke vorm van acupressuur. 

Bij acupressuur wordt lichte druk op specifieke punten toegepast om het lichaam fysiek en mentaal in balans te brengen. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van meridiaanmassage.

Door shiatsu en acupressuur te combineren heb je direct invloed op organen en orgaansystemen die het immuunsysteem versterken, het activeren van de spijsvertering en zoals eerder gezegd het activeren van het zelf genezend vermogen van het lichaam bij herstel na blessures of ziektes.

Arjanne neemt je op haar eigen zachte wijze mee in de wereld van meridianen, Qi, de Vijf Elementen Theorie (Wu Xing), Yin en Yang en de filosofie hierachter. Tijdens de praktijksessies is er veel aandacht voor persoonlijke interactie.
Kortom een zeer waardevolle, breed inzetbare, complementaire cursus waarbij je je eigen paard of als therapeut andere paarden zowel preventief als ondersteunend kunt helpen. Hierbij merken wij wel op dat deze cursus nooit een vervanging mag zijn van veterinaire zorg.

De cursus bestaat uit drie dagen. Deze zijn verspreid over ongeveer 6 weken zodat er voldoende ruimte is om het geleerde in de praktijk te oefenen. In die periode zullen er zeker vragen ontstaan en die kunnen dan op de 2de en 3de cursusdag uitgebreid aan bod komen.

Wat zeker niet veranderd is, is dat De Bascule garant staat voor de inwendige mens en je zult dan ook op dat vlak niets tekort komen. Koffie, thee, versnaperingen en een uitgebreide lunch zijn dan ook inclusief.

Wij kijken ernaar uit jullie te mogen ontvangen!