6 oktober 2018 Themadag De paardenhals, BALANS of BOTTLENECK? o.l.v Franklin Lashley en Morgan Lashley.

aug 10, 2018 door Joke Schotel

De paardenhals,
BALANS of BOTTLENECK?

Met trots presenteert De Bascule op 6 oktober 2018 een nieuwe interessante thema- nascholingsdag met als onderwerp de HALS VAN HET PAARD.

Op deze dag zullen Drs MORGAN LASHLEY en Drs FRANKLIN LASHLEY uitgebreid ingaan op de vele symptomen en de onderzoeken bij halsproblemen. De dag bestaat uit een theorie- en praktijk gedeelte en wordt gevuld met interessante onderwerpen over de anatomie, pathologie, beeldvorming en therapieën en nog veel meer.

De paardenhals, misschien wel het meest vergeten stukje paard? We willen allemaal een paard met een mooi gevormde sterke hals. Maar is de hals niet meer dan een mooi onderdeel van het paard?

De hals vormt de verbinding tussen het hoofd en de romp van het paard. Vanwege zijn lengte en gewicht speelt de hals een belangrijke rol in de balans en het bewegingsmechanisme van het paard. Door de hals te laten zakken of juist omhoog te brengen kan het paard het middelpunt van zijn gewicht verplaatsen en daarmee zijn balans houden tijdens het bewegen. Zonder een correcte balans kan een paard dan ook niet soepel bewegen.

7 wervels waarvan 2 uniek gevormd en de overige 5 enigszins gelijk zijn, bieden een veilige plek voor het ruggenmerg waaruit 8 zenuwbanen ontspringen. Waarvan er weer 3 innerveren met de plexus brachialis, een belangrijk kruispunt van alle zenuwen die de voorbenen aansturen.
Tel daarbij op de ligamenten, met als belangrijkste ligament het ligamentum Nuchae, en de verschillende kleine ligamenten die de wervels verbinden en stabiliteit geven in combinatie met kleine spieren aan de onderzijde die zorgen dat flexibiliteit mogelijk blijft. En dan nog de vele verschillende lange spieren die voor de bewegelijkheid van de hals zorgen. Dit alles maakt dat de hals een vrij gecompliceerde structuur is waarin we verschillende problemen tegen kunnen tegenkomen.

In de meeste gevallen zien we vooral milde klachten bij halsproblemen zoals moeite met een correcte en stabiele aanleuning of het aannemen van stelling. Soms zien we ook duidelijkere klachten zoals hoofdschudden, stijfheid of zwelling van de hals. Maar ook staken, verzet of neurologische klachten zijn symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een probleem in de hals.

Dit, en nog veel meer zijn de onderwerpen van de themadag die bestaat uit twee delen en is geschikt voor iedereen die meer wil leren over de hals van het paard.

Deel I, het Theorie gedeelte bestaat uit:
- anatomie,
- pathologie
- beeldvorming
- therapie
- onderzoeken en revalidatie

Deel II, het Praktijk gedeelte bestaat uit:
- demo van hals echo
- oefenen met palperen en testen van hals
- revalidatieoefeningen

Interesse gewekt? Schrijf je in voor deze mooie themadag bij De Bascule via deze link:
inschrijfformulier

De kosten voor deze dag bedragen € 150,-- dat is inclusief koffie, thee en frisdrank en natuurlijk een heerlijke uitgebreide lunch.

Het team van de Bascule kijkt weer uit naar jullie komst!

Voor meer info over Franklin Lashley zie: https://paardenkliniekderaaphorst.nl/m…/voornaam-achternaam/
Voor meer info over Morgan Lashley zie: http://www.shhp.nl/

 

2x een 2 daags Veterinary Sporthorse Seminar o.l.v Hilary Clayton 30 april en 1 mei 2019 en op 3 en 4 mei 2019

jul 3, 2018 door Joke Schotel

 

Met trots kondigen we aan dat prof Hilary Clayton naar Nederland komt voor 2x een tweedaags Veterinair Sportpaard seminar en wel op 30 april en 1 mei 2019/ en 3 en 4 mei 2019.


Professor Clayton, dierenarts en onderzoeker, is wereldwijd bekend door haar onderzoeken naar de biomechanica bij sportpaarden en het gebruik van technologie in de training. Daarnaast is ze auteur van verschillende boeken over hippische training, anatomie en biomechanica. 


Tijdens dit seminar zal de focus liggen op de volgende onderwerpen:

Kinematiek en biomechanica van dressuurpaarden
Het gebruik van technologie in de training van sportpaarden
Ruiter, paard en harnachement interacties


Deze dagen zijn met name interessant voor dierenartsen, hippische therapeuten, hoefsmeden, trainers en andere hippische professionals, om up-to-date te blijven met de laatste resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken.
Het tweedaagse seminar zal zowel lezingen als praktische demonstraties bevatten. Houd er rekening mee dat de gesproken taal tijdens dit seminar Engels is. 


Het Veterinaire Sporthorse seminar wordt georganiseerd in samenwerking met Sport Horse Health Plan en zal plaatsvinden bij de Bascule in Lage Zwaluwe (NL) van 30 april tot 1 mei 2019.


Er is slechts beperkt plaats, dus geef je snel op en mis deze mooie kans niet!

naar inschrijving

 

We are very proud to announce that Prof. Hilary Clayton will be coming to the Netherlands for a two-day Veterinary Sporthorse Seminar.

Professor Clayton, equine researcher and veterinarian, is well known for her research on topics like biomechanics of sporthorses and the use of technology in training. She is author of several books about equine training, anatomy and biomechanics. 

During this seminar we will focus on the following topics:

Kinematics and biomechanics of the dressage horse
The use of technology in the training of sporthorses 
Rider, horse and tack interactions

This seminar is especially interesting to veterinarians, equine therapists, farriers, trainers and other equine professionals, to get up-to-date on the latest results of equine research studies.

The two-day seminar will contain both lectures and practical demonstrations. Please note that the seminar will be held in English.

The Veterinary Sporthorse seminar will be in collaboration with Sport Horse Health Plan and held at the Bascule (Lage Zwaluwe, NL) on the 30th of April and 1st of May 2019.

There is only limited place, so don't miss out on this great oppurtunity and register via info@debascule.net

 register now

 

 Dr. Hilary Clayton —equestrian, veterinarian, author, researcher, and clinician — is known internationally for her ongoing contribution to the understanding of equine biomechanics particularly relating to performance and conditioning. Dr. Clayton’s targeted studies in bitting, saddle fit biometrics, kinematics and kinetics, and locomotion have provided valuable insight into the mechanics of equine sports, the interaction between rider and horse, and the effects of various rehabilitation techniques.

 

 

 

 

11 juni t/m 14 juni 2019! 4 Day Programme for professional Therapist. Myofascial chains and Myofascial release and Advanced soft tissue techniques o.l.v. Gillian Higgins.

mei 8, 2018 door Joke Schotel

 

Wij zijn bijzonder trots dat we nog een 4 daagse met Gillian kunnen en mogen organiseren.
Onderstaand een overzicht van het programma en inhoud van deze leerzame dagen

Wil je inschrijven? dat kan nog! Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Naar inschrijving

Day 1:

Introductions - Classroom Based Session

The Muscular System: Biomechanics, Energy Saving Mechanisms and Contractions - Classroom Based Session

Energy Saving Mechanisms Palpation Session - Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

The Myofascial Chains of the Horse - Classroom Based Session

The Myofascial Chains continued - Classroom Based Session

 

Day 2:

Introduction / Discussions – Classroom Based Session

The Myofascial Chains – Classroom Practical Session

Developing Anatomical Palpation Skills – Demonstration and Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

The Myofascial Chains – Practical Session

in teams, participants will paint on a muscle chain. As there are approximately 8 muscle chains, each group will be painting something different.
       The Myofascial Chains in Motion – Practical Session. Using all the painted horses, we will discuss and demonstrate how to assess muscular movement. Horses will be required to lunge / be ridden as      appropriate to the chain painted on them. (We will work out the best horse for each muscle chain the day before the course starts.)

 

Day 3:

Introduction / Discussions - Classroom Based Session

The Myofascial Chains in Motion – Video based assessments - Classroom Based Session

Developing Intuitive Palpation Skills – Practical Session ( 1 horse for every 3 people)

An Introduction to Myofascial Release and Advanced Soft Tissue Techniques - Classroom Based Session

Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 3 people)

Question and Discussion Session

 

Day 4:

Introduction / Discussions - Classroom Based Session

Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

Understanding Muscular Asymmetries  - Classroom Based Session

More Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

Advanced Soft Tissue Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 2 people)

Question and Discussion Session

 

12 mei 2018: De Bascule voor en door masseursdag !

apr 23, 2018 door Joke Schotel

 

NIEUW! DE-BASCULE-VOOR-EN-DOOR-MASSEURS-DAG!
WANNEER? 12 mei 2018.

Thema lezing van deze dag:
CBD OLIE en de toepassing bij paarden!

Tijdens de themadagen horen wij steeds vaker dat masseurs graag weer even terug terugkomen naar De Bascule. Natuurlijk voor die razend interessante themadag en de beroemde lunch maar zeker ook om collega masseurs weer even te zien en bij te praten. Tijdens de laatste themadag kwam ook naar voren dat de masseurs het fijn vinden om samen weer rondom een paard te staan, te overleggen, de anatomie te herhalen, samen de bewegingsanalyse weer eens helemaal door te nemen en kennis te delen.

Hierdoor kwamen wij op het idee om op 12 mei 2018 een Voor-en-Door-Masseurs-Dag te organiseren.

Een informele bijeenkomst met een dagindeling gebaseerd op jullie wensen met mogelijkheid tot netwerken. Als masseur sta je er vaak alleen voor. Door van elkaar te leren en van gedachten te wisselen, ontstaan vaak nieuwe vriendschappen die wellicht leiden tot intensieve samenwerking tussen collega’s onderling.

Wij dachten er aan om de dag beginnen met een koffierondje waar ervaringen gedeeld kunnen worden, vragen gesteld, de do’s and don’ts van het paardenmassagevak, of misschien heb je wel een bijzondere en interessante casus waar je iets over wil vertellen.
We kunnen de gehele bewegingsanalyse samen weer eens doornemen, palpatie en massagetechnieken oefenen, nieuwe technieken doornemen.

Masseurs die aanvullende opleidingen hebben gevolgd nodig ik graag uit om daar hun ervaringen over te vertellen en eventueel een demonstratie te geven. Ik denk hierbij aan cranio-sacraal therapie, medical taping, dry needling, lymfe drainage, bowentherapie, Jim Masterson enz enz. Zo kunnen andere masseurs kennismaken met aanvullende vaardigheden en bepalen of dat eventueel ook voor hen aantrekkelijk is of als doorverwijs mogelijkheid.

Hiervoor hebben we natuurlijk ook paarden nodig. De paarden van De Bascule zijn bij iedereen wel bekend, ik denk dan ook dat het interessant is om “onbekende” paarden te kunnen presenteren. Vind je het leuk om je paard mee te nemen, of is er iemand binnen jouw bestand die het leuk vindt om als casus te dienen en gezellig mee te komen, laat dat weten. Het zou fijn zijn om over 3 á 4 paarden te beschikken.

Wij willen er graag een leerzame en praktische dag van maken en daarvoor hebben wij Monique Bleijenbergh uitgenodigd, oud cursist, ervaren masseur en instructeur en was en is nog steeds praktijktrainer bij de massageopleiding. Zij zal ons assisteren om de dag in goede banen te leiden en heeft de structuur van bijvoorbeeld de bewegingsanalyse nog scherp in het geheugen.

De kosten voor deze dag bedragen € 50 incl. btw, dat is natuurlijk inclusief lunch, koffie, thee, frisdrank en de etagères zijn weer rijkelijk gevuld en na afloop staat er voor iedereen een goodiebag klaar.

Om er een interessante dag van te maken hebben we toch wel minimaal 15 deelnemers nodig om de dag door te laten gaan. Heb je interesse, ideeën of tips of wil je een demo geven? stuur dan even een mail naar info@debascule.net

Tevens zal er die dag een lezing worden gegeven met een wel zeer interessant onderwerp ūü§ó!
Nieuwsgierig ??? Schrijf je dan snel in voor deze MEGA gezellige en leerzame dag!

Inschrijven; klik hier

Let op ! Nieuwe datum :13 okteober 2018 : Puur Dressuur o.l.v. Maarten van Stek

apr 23, 2018 door Joke Schotel

 

Het Bruist bij De Bascule! Op 13 oktober 2018 organiseren wij weer een clinic Puur Dressuur!

Van iedereen valt iets te leren! Luister en kijk, wees een spons.

Het zijn de woorden van MAARTEN VAN STEK

Kom luisteren en ervaren naar Maarten’s manier van complexen zaken uitleggen waardoor het ineens “niet-complex” wordt!

Maarten heeft zelf ook in zijn loopbaan van veel verschillende mensen kunnen leren. Dat heeft hem gebracht waar hij nu is. Een trainer tot op Grand Prix-niveau met een stal vol jonge paarden die hij traint voor derden.

Als kind heeft hij bij een ongeluk zijn linker arm verloren. Door paard te rijden heeft hij voorkomen dat zijn lichaam eenzijdig zou ontwikkelen. Met paardrijden leerde Maarten op een natuurlijke wijze zijn balans te hervinden. Mede hierdoor heeft Maarten een eigen stijl in zijn manier van coachen ontwikkeld, die niet gebaseerd is op fysieke kracht van de ruiter maar op het vermogen van het paard te begrijpen wat er van hem wordt gevraagd.

Hoewel Deurne hem in eerste instantie vanwege zijn handicap niet toe liet voor de opleiding tot (manege)instructeur heeft hij zich als 17-jarige door zijn honger naar kennis via het behalen van het diploma Paardenverzorging, en diploma Paardensport, waar hij een 10 haalde voor bandageren!, op pure wilskracht en uithoudingsvermogen het toch voor elkaar gekregen om bij Deurne toegelaten te worden en heeft in die periode zware en uitdagende stages moeten lopen. Daarna heeft Maarten de opleiding Orun allround niveau 4 afgerond en heeft daar kunnen leren van Johan Hamminga, Wim Bonhof en Lammert Haanstra. In Warendorf (Duitsland) heeft hij zich de fijne kneepjes van het vak eigen gemaakt.

In zijn loopbaan als instructeur en trainer heeft hij eventers getraind, jonge paarden opgeleid, veel paarden naar het ZZ-licht gereden en gesprongen tot en met klasse Z. Landelijke bekendheid kreeg hij als coach bij de Mac Rider Cup. Zelf heeft hij onder andere getraind met Joyce Heuitink, Nicole Werner en Alex van Silfhout. Maarten rijdt met zijn eigen paard William op Grand Prix niveau.

Maarten maakt zich zorgen dat het authentieke vakmanschap aan het verdwijnen is. Hij is bang dat de kennis van zijn mede vakidioten verloren gaat. Daarom moedigt hij ook iedere ruiter aan om veel te kijken en luisteren en vragen te stellen bij andere ruiters en trainers.

De Bascule maakt het nu mogelijk om van vakidioot Maarten van Stek te leren en vragen te stellen zowel als ruiter of als toeschouwer.

Luiter en kijk, wees een spons!

We starten de dag met een theoriegedeelte waarna 8 combinaties een privé training van 3 kwartier krijgen die de toeschouwers vanaf het bordes kunnen volgen. Daarnaast is er volop gelegenheid tot vragen stellen.

De dag wordt in lessen van 2 blokken verdeeld met een kleine pauze tussen de blokken.

De inwendige mens wordt natuurlijk weer goed verzorgd. Eigen brood meenemen is niet nodig, want deelname betekent dat voor iedereen koffie, thee, fris, volop lekkernijen en een heerlijke lunch inclusief is.

En voor de hoofdrolspelers van deze dag is er een fijne stal beschikbaar.

De kosten van deze dag bedragen voor deelname als combinatie € 140
En als toeschouwer € 60

Deelname is mogelijk vanaf elk niveau, echter is een bepaald basisniveau en kennis van de basisbegrippen wel wenselijk.

Grooms, instructeurs, begeleiders dienen zich ook als toeschouwer in te schrijven in verband met het beperkt aantal plaatsen.

inschrijven; klik hier

Het team van De Bascule kijkt weer uit naar jullie komst!

 

 

Equine Medical Taping 21-22 september en 20 oktober 2018

apr 21, 2018 door Joke Schotel

 

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De elastische kinesiotape heeft als doel het lichaam zodanig te mobiliseren zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.

Kinesiotape heeft invloed op 5 belangrijke fysiologische systemen van het lichaam:
- huid;
- fascie;
- spieren;
- gewrichten;
- lymfe systeem.

Door middel van het aanpassen van de richting en rek op de tape, kunnen deze systemen worden beïnvloed en wordentoegepast bij problemen aan het spierstelsel, banden en pezen, bij houdingscorrectie, pijndemping of problemen aan het lymfestelsel.

De kleurrijke tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid waarbij de kleuren zijn ontstaan uit de principes van de kleurentherapie. Dikte en elasticiteit van de tape zijn bij alle kleuren gelijk.

NIEUWSGIERIG geworden wat EQUINE MEDICAL TAPING kan toevoegen aan jouw behandelingen?

Meld je dan aan voor de 3-daagse cursus Equine Medical Taping op 21, 22 september en 20 oktober 2018.

De cursus is toegankelijk voor gediplomeerde sportmasseurs met een gedegen kennis van de anatomie en dienen een correcte en volledige bewegingsanalyse bij het paard te kunnen afnemen.

De docenten voor deze cursus zijn:

DRS JANTINE BUSSCHER
(paardendierenarts)
en
MARGRIET KOOPMAN
(humaan- en dierenfysiotherapeut, veterinair chiropractor).

Indeling cursus:

Dag 1 21 september 2018
Op deze dag worden de principes en beginselen van Medical Taping uitgelegd. Om zelf het effect van kinesiotape te voelen en te ervaren, gaan de cursisten met en bij elkaar oefenen met tapen.

Dag 2 22 september 2018
Op deze dag wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden van tapen bij paarden. Tijdens de praktijk worden de paarden volgens het bekende protocol beoordeeld en gepalpeerd waarna de paarden getaped worden en het effect ervan beoordeeld. Na deze dag kunnen de deelnemers ter voorbereiding op dag 3, in de praktijk aan de slag met het tapen bij paarden.

Dag 3 20 oktober 2018
Na een maand van oefenen en ervaringen opdoen starten we deze dag met het uitwisselen van ervaringen en vragen die zijn ontstaan tijdens het tapen in de praktijk. Deelnemers kunnen zelf een casus presenteren door middel van “voor en na” filmpjes. De casus wordt dan klassikaal besproken en er kunnen naar aanleiding daarvan vragen gesteld worden.
Verder staat deze dag in het teken van het verfijnen van de tapingtechnieken en zullen aanvullende technieken worden toegevoegd die uitgebreid geoefend kunnen worden.

De investering voor deze cursus bedraagt € 550 incl. btw. Dat is inclusief cursusmap, oefenmateriaal een uitgebreide lunch, koffie, thee en frisdrank gedurende de dag en niet te vergeten de tussendoortjes.

Inschrijven via: http://debascule.net/

Het team van De Bascule kijkt er weer naar uit jullie te mogen ontvangen bij deze bijzondere cursus.

Extra informatie docenten:
Jantine Busscher is paardendierenarts. Sinds 2014 heeft zij haar eigen praktijk waarbij zij voornamelijk paarden chiropractisch behandelt en orthopedische echo’s maakt. In 2014 heeft zij de titel “Vet Rehab Taping Practioner” bij Tierklinik Lüsche behaald.

Margriet Koopman is humaan- en dierenfysiotherapeut en veterinair chiropractor. Daarnaast is Margriet Orun-instructeur dressuur niveau 4. In 2011 is Margriet haar praktijk voor dierfysiotherapie gestart en sinds 2016 behandelt zij fulltime gezelschapsdieren en paarden. Margriet heeft meerdere tapingcursussen gevolgd voor mensen, paarden en gezelschapsdieren en past taping veelvuldig toe bij ruiters, paarden en honden.

 

Het bekken nader bekeken vanuit chiropractie o.l.v.Drs. Jantine Busscher 26 jan 2019

mrt 27, 2018 door Joke Schotel

 

Na een zeer waardevolle cursusdag verzorgd te hebben in jan 2018, hebben wij Drs. Jantine Busscher terug gevraagd om nog meer kennis te delen met onze cursisten.
Dit keer wordt het thema : het Bekken nader bekeken vanuit chiropractie.

Tijdens deze thema dag gaat Jantine Busscher diep in op de anatomie van het bekken en mogelijke pathologieën. Tijdens de praktijk leren de cursisten bekken problematiek beoordelen en zachte en mobilisatie technieken voor het bekken. 

 

 

Deze interessante nascholingsdag staat onder leiding van Jantine Busscher www.dierenartspaard.nl

Jantine Busscher, dierenarts en Backbone-IVCA gecertificeerd chiropractor, behandelt in de ochtend de theorie achter chiropractie, waarvan een groot deel neurologie zal zijn, omdat het zenuwstelsel het systeem is waar de chiropractie het meest op in werkt.


Deze Themadag is toegankelijk voor sportmasseurs en studenten sportmassage.
De kosten voor deze dag zijn 125 euro inclusief een heerlijke Bascule lunch en certificaat als bewijs van deelname.
Aanvang 9.30 uur tot +/- 17.00 uur.

Inschrijven: klik hier

Johan Hamminga terug op de Bascule en wel op zaterdag 3 nov 2018

mrt 27, 2018 door Joke Schotel

 

Met veel enthousiasme hebben wij op 17 maart jl. de cursusdag 'puur dressuur' georganiseerd i.s.m. Johan Hamminga.
Dat deze dag voor alle partijen zeer goed in de smaak is gevallen blijkt wel uit het feit dat hij wederom naar de Bascule komt.

Je kunt inschrijven als combinatie maar ook als toeschouwer.
De kosten van deze dag als combinatie zijn 175 euro, als toeschouwer betaal je voor deze dag 75 euro.
De groep is maximaal 25 personen dus veel interactie mogelijk.

het aantal deelnemers als combinatie is 8.
Dus wil je zeker zijn van een plaatsje? schrijf snel in, dan is je plaats gereserveerd.

inschrijven

Team de Bascule,

24 nov 2018: Gezondheid van het paard in Training o.l.v.Morgan Lashley

mrt 27, 2018 door Joke Schotel

Wil jij als instructeur meer tools en handvatten om de combinaties die je traint weer op weg te helpen? of om te voorkomen dat ze in de problemen komen?
Dan is deze cursusdag iets voor jou!!

Gezondheid van het paard in training

Als instructeur ben je vaak de eerste persoon die in aanraking komt met het verminderd presteren van een sportpaard. Dit verminderde presteren ontstaat vaak vanuit een fysiek probleem, maar herken jij altijd wanneer het een fysiek probleem is en wanneer rijtechnisch? Of zou je hier graag meer handvatten voor hebben?

Daarnaast is er een hele groep paarden die na een blessure weer in training komen. Wat kun je dan al wel trainen in de les en wat nog niet? En wat kun je een les klant verder adviseren in zijn of haar management?

Aangezien we vaak horen dat een aantal instructeursopleidingen onvoldoende diepgaande informatie geeft over de gezondheid van het sportpaard, speciaal in relatie tot training, organiseren wij een nascholingsdag voor instructeurs: “Gezondheid van het paard in training”.

 

Onderwerpen die besproken worden:

anatomie
biomechanica 
veel voorkomende blessures/ aandoeningen 
blessurepreventie
trainingsmanagement
fysieke voorbereiding op wedstrijden

voor inschrijving klik hier

Johan Hamminga 17 maart 2018 te gast bij De Bascule!

jan 22, 2018 door Joke Schotel

En weer komt er een topper naar De Bascule! JOHAN HAMMINGA!

JOHAN HAMMINGA wie kent hem niet.

Een paardenman in hart in nieren, van jongs af aan. Grand prix jurylid en ruiter, trainer van de Youg Riders en vele nationaal en internationale ruiters, (jonge paarden) africhter, instructeur, vele jaren hoofdinstructeur van de KNHS enz enz…

Johan is bekend van het “Rondje Instructie” over de meest uiteenlopende onderwerpen, jury- en instructeurs bijscholingen, trainingsseminars, mensport clinics, het is gewoon teveel om op te noemen.

EN NU OP 17 MAART 2018 BIJ DE BASCULE!

De dag staat in het teken van de dressuur en is voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn visie op de dressuurtraining bijvoorbeeld op het gebied van:
- aanleuningsproblemen;
- het verschil tussen spanning bij een paard of een heet paard;
- eerlijk van achteren naar voren rijden;
- training van een “basispaard”, paarden die geen uitzonderlijke
gangen hebben;
- ontspanning en harmonie bij paard én ruiter;
- het belang van een goede stap;
- het verschil tussen natuurlijk en horizontaal evenwicht;
- het belang van 100% reactie van een hulp;
- oprichting en verzameling;
- of elk ander gewenst onderwerp.

Johan werkt met de klassieke principes in het achterhoofd. Ze werken echt! Zegt hij, en gebruikt dan ook het Skala der Ausbildung als leidraad. Johan werkt samen met de ruiter en laat de ruiter meedenken naar oplossingen.

Een paar mooie quotes van hem zijn:

“het paard moet achter sterk zijn, niet voor!”
“Eén systeem voor elk paard is gewoon niet mogelijk.”
“Het is belangrijk om de balans te bewaren in een tempo-overgang”
“Momenten van ontspanning zijn belangrijk, maar ook dan moet het
paard in balans blijven”
“maak hem aan de achterkant korter, niet aan de voorkant!”
“Correct trainen is altijd simpel”
“Geen kunstjes, gewoon normaal correct trainen”

Het wordt weer een zeer interessante dag! Wij hebben er weer zin in! Jij ook?

Deelnemen aan deze dag kan mét paard (vanaf elk niveau) of als toeschouwer.

We starten de dag met een theoriegedeelte waarna 8 combinaties een privé training van 3 kwartier krijgen die de toeschouwers vanaf het bordes kunnen volgen.
Daarnaast is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

De dag wordt in lessen van 2 blokken verdeeld met een kleine pauze tussen de blokken.

De inwendige mens wordt natuurlijk weer goed verzorgd. Eigen brood meenemen is niet nodig, want deelname betekent dat voor iedereen koffie, thee, fris, volop lekkernijen en een heerlijke lunch inclusief is.

En voor de hoofdrolspelers van deze dag is er een fijne stal beschikbaar.

De kosten van deze dag bedragen voor deelname als combinatie € 175
En als toeschouwer € 75

Grooms, instructeurs c.q. begeleiders dienen zich ook als toeschouwer in te schrijven in verband met het beperkt aantal plaatsen.

Inschrijven

Het team van De Bascule kijkt weer uit naar jullie komst!

SAVE THE DATE! 26 mei 2018 Inspanningsfysiologie o.l.v. Dr Carolien Munsters!

jan 17, 2018 door Joke Schotel

SAVE THE DATE! en schrijf je in!

26 mei 2018
Themadag INSPANNINGSFYSIOLOGIE voor het dressuurpaard o.l.v.
Dr.Carolien Munsters!

Op zaterdag 26 mei 2018 zal De Bascule een dag organiseren rondom het trainen van het dressuurpaard in samenwerking met Dr. Carolien Munsters.

Carolien Munsters (MSc, PhD) is gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard aan de faculteit Diergeneeskunde (Equine Sciences), Utrecht Universiteit. Momenteel werkt ze in haar eigen bedrijf Moxie Sport Analysis & Coaching. Zij kan dus als geen ander jou wegwijs maken in de training van jouw dressuurpaard.

Wat kun je verwachten op deze praktijkdag?

- je komt alles te weten over hoe spieren werken, wat nu verzuring is (en wanneer niet);
- waar moet je op letten tijdens de dagelijkse training van je paard;
- hoe voorkom je blessures;
- en hoe kun je efficiënt het dressuurpaard verbeteren in de gewenste oefeningen;
- is jouw kracht training wel een krachttraining?
- wordt de afdruk van het paard nu daadwerkelijk verbeterd?
- en zo ja, wat moet er dan in het lichaam verbeteren om dit efficiënt te laten gebeuren?

Deze praktijkdag is gevuld met enkele theorie gedeeltes, waarbij oefeningen en casussen ingezet worden om de theorie te vertalen naar de praktijk.

Er wordt gebruik gemaakt van diverse praktijkvoorbeelden waarbij je als cursist gaat meekijken in de trainingsanalyse van het dressuurpaard en hoe je deze met de kennis van inspanningsfysiologie verder kunt optimaliseren.

Kortom, weer een razend interessante dag!

De kosten bedragen € 150,-- incl. btw.

Voor dit bedrag ligt er ook een cursusmap met reader voor je klaar en ondersteunen wij de dag weer met een heerlijke lunch, koffie, thee en lekkernijen.

Na afloop ontvang je een deelnemerscertificaat.
Tevens is deze dag aangemeld bij het KNHS voor licentie punten.

Inschrijven

Heel graag tot ziens!
Team De Bascule

Nieuwe datum Rien van der Schaft vrijdag 22 december op de Bascule !

nov 9, 2017 door Joke Schotel

 

Rien van der Schaft, Bondscoach van het Nederlandse dressuur team senioren, komt vrijdag 22 december opnieuw naar de Bascule in Lage Zwaluwe. Een unieke kans voor iedereen om te leren van de Nederlandse Bondscoach en zijn jarenlange opgebouwde kennis.

We beginnen de dag in de ochtend met theorie waarna we in de middag een 8 tal combinaties in de praktijk gaan bekijken. Deze dag is ook zeer leerzaam voor de toeschouwer daar het een niet te groot gezelschap zal zijn ( max 25 ) en er dus veel ruimte is voor interactie tijdens de praktijk.
Leerzaam voor jou als ruiter, sportmasseur en als instructeur.
Wil jij deelnemen met paard? Er is plaats voor een 8 tal deelnemers met paard dus wacht niet te lang want vol is vol!


Deze dag is te volgen met paard en als toeschouwer. Deelname wordt aangevraagd bij de KNHS voor nascholingslicentie punten.
De kosten voor deze gehele dag incl. een heerlijke lunch:
• Combinatie Ruiter & Paard: 175 euro ( incl. Stalling deze dag}
• Als toeschouwer voor theorie en praktijk: 75 euro

Voor inschrijving: klik hier

Wij hopen je deze dag te mogen verwelkomen op de Bascule!

 

** NEWSFLASH** 4 daagse cursus o.l.v. Gillian Higgins!

okt 25, 2017 door Joke Schotel

 

**NEWSFLASH!**

Ben jij als paardentherapeut ook zo gefascineerd door FASCIA?

-        Zou jij graag meer inzicht willen krijgen in het wondere 3D fasciaweb?

-        krijg jij kippenvel van myofascial chains and release techniques?

-        heb jij altijd al willen weten hoe fascia reageert op beweging, stretching en training?

-        wil jij je palpatietechnieken ontwikkelen, verfijnen en nieuwe technieken toevoegen?

-        wil je meer te weten komen over compensatie patronen en de rol van fascia hierbij?

-        zou jij dit en nog veel meer willen leren in een “advanced development course” van niemand minder dan GILLIAN HIGGINS?

Dan heeft De Bascule goed nieuws!

Wij hebben het ijzer gesmeed terwijl het nog heet was en het contact met Gillian Higgins warm gehouden. De Bascule wil graag net als fascia, een verbindende factor zijn tussen al die bekwame therapeuten die wij de afgelopen jaren hebben opgeleid en de mogelijkheid om van de beste trainers te leren. Overigens zijn alle gekwalificeerde therapeuten uit alle disciplines welkom.

Wij kunnen jullie dan ook met heel veel plezier melden dat De Bascule en Gillian een intensieve cursus aan het opzetten zijn op het gebied van Myofascial Chains, Myofacial Release and Advanced Soft Tissue Techniques.

Het zal een cursus worden met een mix van theorie en praktische demonstraties en “hands on” sessies. Ook kunnen er interessante casussen besproken worden uit de eigen praktijk van de deelnemers. Deze intensieve cursus zal VIER DAGEN bestrijken. Eigenlijk vinden wij het geen “cursus” maar een mini opleiding.

De Bascule wil heel graag doen waar zij goed in is, opleidingen aanbieden, gegeven door de beste trainers.

Data: dinsdag 23 oktober t/m vrijdag 26 oktober 2018.
Kosten: 900 euro incl.
Aanbetaling bij inschrijving: 270 euro.

Restant van de factuur volgt augustus 2018

Binnenkort mogelijkheid tot inschrijving!

 

4-Day Programme for Professional Therapists

Myofascial Chains and Myofascial Release and Advanced Soft Tissue Techniques

 

Day 1:

08.30           Registration

09.00           Introductions - Classroom Based Session

09.30           The Muscular System: Biomechanics, Energy Saving Mechanisms and Contractions - Classroom Based Session

11.30           Break

12.00           Energy Saving Mechanisms Palpation Session - Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

13.30           Lunch

14.30           The Myofascial Chains of the Horse - Classroom Based Session

15.30           Break

16.00           The Myofascial Chains continued - Classroom Based Session

17.15           Close

 

Day 2:

09.00           Introduction / Discussions – Classroom Based Session

09.30           The Myofascial Chains – Classroom Practical Session

11.30           Break

12.00           Developing Anatomical Palpation Skills – Demonstration and Practical Session - 1 horse for every 3-4 people

13.30           Lunch

14.30           The Myofascial Chains – Practical Session 8 horses required

                   In teams, participants will paint on a muscle chain. As there are approximately 8 muscle chains, each group will be painting something different.

15.30           Break

16.00           The Myofascial Chains in Motion – Practical Session. Using all the painted horses, we will discuss and demonstrate how to assess muscular movement. Horses will be required to lunge    /                  be ridden as appropriate to the chain painted on them. (We will work out the best horse for each muscle chain the day before the course starts.)

17.15           Close

 

Day 3:

09.00           Introduction / Discussions - Classroom Based Session

09.30           The Myofascial Chains in Motion – Video based assessments - Classroom Based Session

11.00           Break

11.30           Developing Intuitive Palpation Skills – Practical Session ( 1 horse for every 3 people)

13.00           Lunch

14.00           An Introduction to Myofascial Release and Advanced Soft Tissue Techniques - Classroom Based Session

15.00           Break

15.30           Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 3 people)

16.15           Question and Discussion Session

17.15           Close

 

Day 4:

09.00           Introduction / Discussions - Classroom Based Session

09.30           Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

11.00           Break

11.30           Understanding Muscular Asymmetries  - Classroom Based Session

13.00           Lunch

14.00           More Myofascial Release Techniques – Demonstration and Practical Session  – ( 1 horse for every 2 people)

15.00           Break

15.30           Advanced Soft Tissue Techniques – Demonstration and Practical Session – ( 1 horse for every 2 people)

16.15           Question and Discussion Session

17.15           Close

DE CURSUS ACUPRESSUUR IS VERNIEUWD!

okt 23, 2017 door Joke Schotel

 

De Bascule heeft met veel plezier samen met Arjanne Schobben van Equus Natura al verschillende malen de basiscursus Acupressuur voor Paarden georganiseerd.

Arjanne is inmiddels een goede bekende geworden bij De Bascule en niet alleen vanwege haar warme persoonlijkheid maar ook vanwege haar kennis in paardennatuurgeneeskunde en kwaliteiten als docent. Op haar sympathieke wijze weet zij bij iedere cursist de innerlijke flow te vinden die net dat beetje extra kan geven bij het uitvoeren van de technieken uit deze cursus.

Wat is dan de vernieuwing?

De bestaande acupressuurcursus is uitgebreid met Shiatsu technieken. Deze combinatie wordt door paarden als zeer prettig ervaren omdat het voor hen heel natuurlijk aanvoelt. Paarden communiceren met elkaar door middel van aanrakingen zoals bijvoorbeeld elkaar uitgebreid ‘groomen’. Het is nog niet voldoende onderzocht maar men denkt dat zij elkaar op die manier van blokkades kunnen verlossen.

Shiatsu? Acupressuur? Wat is het verschil en waarom vormt het zo’n mooie combinatie?

Beide technieken komen uit de eeuwenoude oosterse geneeswijze.

Het woord "Shi-atsu" betekent in het Japans "vinger druk". Er wordt een drukpuntmassage uitgevoerd door vingers, duimen en handpalmen (en bij mensen soms ook met ellebogen en voeten) op gevoelige en/of pijnlijke plekken. Samen met stretches en rotaties wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Shiatsu-technieken stimuleren de acupressuurpunten. Het is dus een belangrijke vorm van acupressuur. 
Bij acupressuur wordt lichte druk op specifieke punten toegepast om het lichaam fysiek en mentaal in balans te brengen. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van meridiaanmassage.
Door shiatsu en acupressuur te combineren heb je direct invloed op organen en orgaansystemen die het immuunsysteem versterken, het activeren van de spijsvertering en zoals eerder gezegd het activeren van het zelf genezend vermogen van het lichaam bij herstel na blessures of ziektes.

Arjanne neemt je op haar eigen zachte wijze mee in de wereld van meridianen, Qi, de Vijf Elementen Theorie (Wu Xing), Yin en Yang en de filosofie hierachter. Tijdens de praktijksessies is er veel aandacht voor persoonlijke interactie.

Kortom een zeer waardevolle, breed inzetbare, complementaire cursus waarbij je je eigen paard of als therapeut andere paarden zowel preventief als ondersteunend kunt helpen. Hierbij merken wij wel op dat deze cursus nooit een vervanging mag zijn van veterinaire zorg.

De cursus bestaat uit drie dagen. Deze zijn verspreid over ongeveer 6 weken zodat er voldoende ruimte is om het geleerde in de praktijk te oefenen. In die periode zullen er zeker vragen ontstaan en die kunnen dan op de 2de en 3de cursusdag uitgebreid aan bod komen.

Wat zeker niet veranderd is, is dat De Bascule garant staat voor de inwendige mens en je zult dan ook op dat vlak niets tekort komen. Koffie, thee, versnaperingen en een uitgebreide lunch zijn dan ook inclusief.

Data van deze cursus: zat 20 jan - zat 3 feb en zaterdag 10 feb 2018

Wij kijken ernaar uit jullie te mogen ontvangen!

 

Extra data voor masterclass gepland o.l.v. Gillian Higgins op 9 en 10 april 2018!

sep 29, 2017 door Joke Schotel

Met gepaste trots kunnen wij mededelen dat wij nog een tweede Masterclass o.l.v. Gillian Higgins organiseren en wel op 9 en 10 april 2018 !

Na vermelding van de eerste Masterclass was deze binnen enkele uren vol en kwamen er vele mailtjes en verzoeken binnen, om op de reservelijst geplaatst geplaatst te kunnen worden.
De extra data voor de Masterclass is:
Maandag 9 en dinsdag 10 april 2018.
Om een ieder de tijd te geven voor inschrijving zal deze aanstaande zondag ( 1okt) geopend worden.
Dank jullie wel voor al het enthousiaste delen en voor de vele reacties.
En we hopen je te mogen verwelkomen op deze fantastische en leerzame dagen op de Bascule!!

Gillian Higgins 4 t/m 7 april 2018 bij De Bascule!!

sep 21, 2017 door Joke Schotel

 

**Breaking news**

 

Bijzonder trots zijn wij om te kunnen mededelen dat De Bascule en Gillian Higgins in april 2018 een tweetal cursussen gaan organiseren in Nederland!

Gillian Higgins is in Nederland vooral bekend van haar boeken “Hoe beweegt uw paard” en “Anatomie van het Sportpaard”. Zij beschilderde als een van de eersten een skelet en spieren op een levend paard. Daarnaast heeft zij onder andere ook posters en DVD’s op het gebied van anatomie en bewegingsleer gemaakt en geeft zij lezingen over de hele wereld.

Gillian is naast schrijver ook sport- en oefentherapeut (voor zowel mens als paard), een equine anatomist, biomechanist, BHS Senior Coach en heeft een first class honours degree in Equine Science and Business Management. Kortom, zij heeft een indrukwekkende lijst van titels achter haar naam staan.

 

De Bascule wil je graag de mogelijkheid bieden om in een professionele, informele sfeer waar directe interactie met Gillian mogelijk is, je twee dagen onder te laten dompelen in haar kennis en vaardigheden samen met een groep mensen met dezelfde achtergrond.

 

 
4 en 5 april 2018:

Een MASTERCLASS speciaal voor paardentherapeuten zoals:

-         gediplomeerde masseurs

-         fysiotherapeuten

-         osteopaten, chiropractors

-         enz

 

6 en 7 april 2018:

 een tweedaagse cursus anatomie en biomechanica speciaal voor:

-         ruiters, (uit alle mogelijke disciplines)

-         menners

-         instructeurs

-         zadelpassers

-         enz

 
Doordat wij de groepen klein willen houden met daardoor de mogelijkheid tot veel interactie, en de kwaliteit hoog willen houden, zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze unieke en leerzame dagen.

klik hier voor meer informatie

 

                                                       

27 jan 2018: Nascholing/Themadag: Chiropractie voor paarden o.l.v. dierenarts Jantine Busscher

sep 5, 2017 door Joke Schotel

 

Deze interessante nascholingsdag staat onder leiding van Jantine Busscher www.dierenartspaard.nl

Jantine Busscher, dierenarts en Backbone-IVCA gecertificeerd chiropractor, behandelt in de ochtend de theorie achter chiropractie, waarvan een groot deel neurologie zal zijn, omdat het zenuwstelsel het systeem is waar de chiropractie het meest op in werkt.

Zij zal uitleggen wat er gebeurd op het moment van manipulatie en de effecten ervan op langere termijn. . Ze zal ook de verschillen tussen osteopathie en chiropractie belichten. Ze geeft de cursisten handvatten over wanneer een dierenarts en/of chiropractor in te schakelen.

In de middag zal zij een demo geven van haar werkwijze en kunnen de deelnemers daarna zelf ook enkele “zachte” technieken aanleren, onder andere rib mobilisatie en sacrum mobilisatie. 

Deze Themadag is toegankelijk voor sportmasseurs en studenten sportmassage.
De kosten voor deze dag zijn 125 euro inclusief een heerlijke Bascule lunch en certificaat als bewijs van deelname.
Aanvang 9.30 uur tot +/- 17.00 uur.

Meer info:

 

Nieuw bij de Bascule! 3 daagse cursus: Inzicht in Angst o.l.v. Maaike Bierstekers klinisch en sportpsycholoog. zaterdag 4 - 18 november en zaterdag 2 december 2017

jul 9, 2017 door Joke Schotel

Je vindt paardrijden geweldig, maar tegelijkertijd vind je het ook eng.

Angst, wie kent hem niet? Meestal een goede raadgever en beschermer, maar soms kan angst ook heersend en beperkend worden. Soms is angst reëel en maakt hij je voorzichtig, maar het kan ook een eigen leven gaan leiden en wordt hij gekoppeld aan situaties waar hij voorheen niet in velden of wegen te bespeuren was.

Angst is een vervelend gevoel dat zich niet zo maar laat verjagen en het plezier in de weg kan staan.
Of dit nu op wedstrijd is of in je dagelijkse omgang of training met je paard, het plezier wordt het lijdend voorwerp.

Herken jij dit?

Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Tijdens deze driedaagse cursus krijg jij de tools om jouw angst de baas te worden en eindelijk weer eens echt te genieten van jouw favoriete sport!!

Kosten van deze 3 daagse cursus: 395 euro incl. heerlijke Bascule lunch.

Maximaal aantal deelnemers: 12

meer informatie klik hier

inschrijven

25 november 2017 cursusdag en tevens nascholing sportmasseurs en ORUN Instructeurs: revalidatie van het paard o.l.v. Morgan Lasley.

mei 23, 2017 door Joke Schotel

 

Blessures voorkomen is beter dan genezen, toch ontkomen we er helaas niet altijd aan dat een paard zo nu en dan geblesseerd raakt of niet optimaal functioneert. Het lichaam zal dan moeten herstellen en heeft daartoe prachtige mechanismen ter beschikking. Hoewel het paardenlichaam het meeste werk doet bij herstel is onze rol als paardeneigenaar/trainer, sportmasseur of fysiotherapeut van groot belang. Hoe ga je om met het management van zo’n paard? Mag hij buiten of niet, mag hij getraind worden en zo ja, in welke mate en op welke manier? Welke behandelingen kunnen zinvol zijn? De boodschap: een advies als '4 weken rusthouden en dan rustig opbouwen' is te algemeen en bij lange na niet duidelijk genoeg. Revalidatie op maat is bepalend voor het uiteindelijke herstel en functioneren van een paard. De docent voor deze dag, Morgan Lashley, was lange tijd zelf op hoog niveau actief in de paardensport. Inmiddels is ze werkzaam als dierenarts en chiropractor en is ze verbonden aan dierenkliniek de Raaphorst en Revalidatiecentrum de Vrijhoeve.
Ook is zij tegenwoordig actief met Sport Horse Health Plan.

Deze Themadag is toegankelijk voor ORUN Istructeurs, sportmasseurs , studenten sportmassage en iedere leergierige paardenliefhebber.
Als nascholing KNHS is aan deze dag 75 licentie punten toegekend.

De kosten voor deze dag zijn 125 euro inclusief een heerlijke Bascule lunch en certificaat als bewijs van deelname.

Aanvang 9.30 uur tot +/- 17.00 uur.

Meer info

2 september 2017. Themadag/Nascholing werking van het lymfesysteem.Toegankelijk voor opgeleide sportmasseurs, studenten sportmassage en de leergierige paardenliefhebber.

mei 5, 2017 door Joke Schotel

 

De functie van het lymfesysteem van het paard o.l.v. Claire Schroijen adviseuse Equicrown NED

Mok, stalbenen, peesblessures, einschuss, gallen, zomereczeem, hoefbevangenheid, slecht helende wonden en ga zo maar door. We komen dit soort problemen steeds vaker tegen, hoe komt dit toch?

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je paard.
Het zorgt er namelijk voor dat alle schadelijke afvalstoffen in het lichaam veilig afgevoerd worden. Daarbij verhoogd het ook de algehele weerstand en zorgt het voor genezing en regeneratie

Hoe werkt dit systeem eigenlijk en wat voor een invloed hebben onze handelingen hierop?
Wat kunnen we doen om de werking te verbeteren / te stimuleren?
Dit alles komt aan de orde tijdens de themadag die gegeven wordt door adviseuse Claire Schroijen van Equicrown NED.

Wat gaan we doen?
In de ochtend wordt de theorie behandeld en in de middag gaan we met behulp van een aantal paarden bekijken hoe je in de dagelijkse verzorging het lymfesysteem kan ondersteunen en nemen we enkele casussen door waarbij het inzetten van manuele lymfedrainage en of compressie producten eventueel nodig kunnen zijn.


Datum: zaterdag 2 sept 2017

Locatie: De Bascule

Aanvang 09.30 – 16.00

Kosten 125 euro incl. een heerlijke Bascule lunch.

 

10 juni 2017 Themadag/nascholing Voeding van het paard o.l.v. drs. Annette van Weezel Errens

jan 16, 2017 door Joke Schotel

 

 

 

Wie is drs. Annette van Weezel Errens:

Annette van Weezel Errens is in 2004 afgestudeerd aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Doping en ethiek in de paardensport waren haar afstudeeronderwerp. Ze is auteur van het boek ‘Equinesports Veterinary Manual’, een internationaal naslagwerk voor dierenartsen. Toen ze steeds meer gefascineerd raakte door de voeding van het paard en de mogelijkheden om een paard gezond te houden en goed te laten presteren, richtte ze in 2008 Equilin op, een bedrijf dat aanvullend diervoeder ontwikkelt dat meer is gericht op de behoeften van het paard. Op www.equilin.nl en www.equinesports.info vind je meer informatie over Annette en haar visie.

 

Tijdens deze dag komen de volgende onderwerpen aan bod:

Het beoordelen van een rantsoen, waar let je op.
Energie voor de spieren,
Wat is een goed ruwvoerbeleid en waarom.

Middagprogramma:

Casussen
Spierproblemen in relatie met de voeding

naar inschrijving voor de themadag

Nieuwe datum gepland! zaterdag 22 april 2017. Cursus- themadag anatomie van het hoofd, gebitsverzorging en de invloed van het bit op de paardenmond o.l.v Paul versluis.

okt 31, 2016 door Joke Schotel

Tegenwoordig is iedereen wel overtuigd van het belang van een goed passend zadel en een pijnvrije paardenrug. Ook een goed functionerend gebit, een goed passend hoofdstel en een passend bit blijken echter van groot belang! Geen paardenmond is hetzelfde. Paardentandarts en ‘bittendeskundige’ Paul Versluis zal deze themadag ingaan op de anatomie van het hoofd en de mond, op gebitsverzorging en de invloed van het bit op de paardenmond. Naast het theoretisch gedeelte zal tijdens de praktijk gedemonstreerd worden waar op gelet moet worden bij het passen van een bit en wat het effect kan zijn van verschillende bitten op de aanleuning en het functioneren van het paard. Paul werkt onafhankelijk van de bitten-fabrikanten en heeft zijn eigen bitten-bank die hij gebruikt om bij een paard het juiste bit te vinden.  Interessante aanvullende kennis voor iedere sportmasseur, therapeut, instructeur of ruiter/amazone!
Deze interessante dag is o.l.v. Paardentandarts en ‘bittendeskundige’ Paul Versluis.

 

Nieuwe data gepland voor de cursus Acupressuur voor paarden o.l.v. Arjanne Schobben.

jul 29, 2016 door Joke Schotel

 

 

Nieuwe data voor de basiscursus Acupresuur voor paarden!

 

De Bascule organiseert in samenwerking met Arjanne Schobben wederom de Basiscursus Acupressuur voor paarden.

 

Zaterdag 20 mei - zat 3 juni en zat 17 juni 2017

 

Acupressuur is een vorm van genezen die meer dan 4000 jaar oud is. Het levert een grote bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van een dier. Er wordt gewerkt via het meridiaan systeem, dit is een netwerk van banen die alle lichaamsdelen van levenskracht voorziet met behulp van qi (energie).
Qi is de kracht achter alle lichaamsfuncties, zonder qi is er geen leven. Door te werken op de acupressuur punten balanceer je de qi in de meridianen. Hiermee herstel je alle blokkades zodat alles weer optimaal kan gaan functioneren. Door opheffing van de blokkades kun je ondersteunend werken bij blessures, emotionele problemen, stress en allerlei andere aandoeningen en ongemakken.

Acupressuur is heel goed in te bouwen in een reguliere behandeling maar ook zeer geschikt om als zelfstandige behandeling toe te passen.
Je herstelt het evenwicht in de energie waardoor alle fysieke processen aangezet worden tot optimaal functioneren.

 Tijdens deze cursus maak je kennis met de ligging van de meridianen en de kracht van ondersteuning door middel van acupressuur.

 

Dag 1:

We beginnen met een gedeelte theorie over de acupressuur,  gevolgd door het bespreken van zes meridianen. Daarna wordt er op de paarden geoefend.

 

Dag 2:

Deze dag beginnen we met het uitwisselen van ervaringen en het beantwoorden van de vragen die mogelijk gerezen zijn. Daarna bespreken we de volgende 6 meridianen en volgt er in de middag weer een praktijles.

 

Dag 3:

Na het bespreken van alle ervaringen en vragen gaan we de meridianen samen voegen. Hierbij gaan we een basis behandeling aan de hand van enkele handelingen uit de shiatsu massage toepassen.

 

Aan het eind van deze drie dagen ben je in staat om jouw paard een basis behandeling te geven waarmee je ondersteunend kan werken op de gezondheid van je paard.

 

De docent van deze cursus is Arjanne Schobben. www.paardnatuurgeneeskunde.nl

 

Arjanne Schobben is natuurgeneeskundig therapeut.

Haar passie voor paarden werd al snel gecombineerd met veel interesse voor de gezondheid bij de paarden. Vooral een andere kijk op gezondheid en ondersteunen om de paarden optimaal te houden in hun gezondheid hebben gezorgd voor een ontwikkeling van verschillende therapie√ęn.¬†

Na een HBO opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut volgden er nog meer opleidingen en cursussen om het werkgebied te verbreden.De opleiding acupressuur heeft veel inzicht en mogelijkheden gebracht.

Na veel enthousiasme die deze therapie in de praktijk brengt, is het idee ontstaan om veel meer mensen te laten werken met acupressuur. 

De enorm brede en ondersteunende therapie die toepasbaar is bij vele kleine en grote gezondheid problemen, en daarnaast zeer zeker heel erg geschikt is om preventief toe te passen zodat het ontstaan van klachten duidelijk verminderd. Eigenlijk een must voor iedere paarden liefhebber. 

Aan de hand van een goede basis kun je snel aan de slag met de acupressuur.

Hoe fijn is het als je zelf daadwerkelijk iets zeer zinvols kunt bijdragen om je paard in goede conditie te houden of te brengen.

De kosten voor deze 3 daagse cursus bedragen 395 euro. Dit is inclusief een heerlijke lunch en reader.

Voor inschrijving klik hier:

Themadag/nascholing anatomie van het hoofd, gebitsverzorging en de invloed van het bit op de paardenmond o.l.v Paul versluis.

mrt 21, 2016 door Joke Schotel

 

 

Tegenwoordig is iedereen wel overtuigd van het belang van een goed passend zadel en een pijnvrije paardenrug. Ook een goed functionerend gebit, een goed passend hoofdstel en een passend bit blijken echter van groot belang! Geen paardenmond is hetzelfde. Paardentandarts en ‚Äėbittendeskundige‚Äô Paul Versluis zal deze themadag ingaan op de anatomie van het hoofd en de mond, op gebitsverzorging en de invloed van het bit op de paardenmond. Naast het theoretisch gedeelte zal tijdens de praktijk gedemonstreerd worden waar op gelet moet worden bij het passen van een bit en wat het effect kan zijn van verschillende bitten op de aanleuning en het functioneren van het paard. Paul werkt onafhankelijk van de bitten-fabrikanten en heeft zijn eigen bitten-bank die hij gebruikt om bij een paard het juiste bit te vinden. ¬†Interessante aanvullende kennis voor iedere sportmasseur, therapeut, instructeur of ruiter/amazone!

Deze interessante dag is o.l.v. Paardentandarts en ‚Äėbittendeskundige‚Äô Paul Versluis.

naar inschrijving

Themadag /nascholing revalidatie o.l.v Morgan Lasley 5 nov 2016.

mrt 21, 2016 door Joke Schotel

 

Blessures voorkomen is beter dan genezen, toch ontkomen we er helaas niet altijd aan dat een paard zo nu en dan geblesseerd raakt of niet optimaal functioneert. Het lichaam zal dan moeten herstellen en heeft daartoe prachtige mechanismen ter beschikking. Hoewel het paardenlichaam het meeste werk doet bij herstel is onze rol als paardeneigenaar/trainer of sportmasseur of fysiotherapeut van groot belang.  Hoe ga je om met het management van zo’n paard. Mag hij buiten of niet, mag hij getraind worden en zo ja, in welke mate en op welke manier? Welke behandelingen kunnen zinvol zijn.  De boodschap: 4 weken rusthouden en dan rustig opbouwen is te algemeen en bij lange na niet duidelijk genoeg. Revalidatie op maat is bepalend voor het uiteindelijke herstel en functioneren van een paard. De gastdocent voor deze dag, Morgan Lashley, was lange tijd zelf op hoog niveau actief in de paardensport. Inmiddels is ze werkzaam als dierenarts en chiropractor en is ze verbonden aan dierenkliniek de Raaphorse en Revalidatiecentrum de Vrijhoeve. Zij zal haar kennis en ervaring met ons delen op deze interessante themadag over revalidatie.

naar inschrijving

Basiscursus acupressuur voor paarden o.l.v Arjanne Schobben

nov 30, 2015 door Joke Schotel

 

 

De Bascule organiseert in samenwerking met Arjanne Schobben de Basiscursus Acupressuur voor paarden.

 

Zaterdag 30 april ‚Äď zaterdag 21 mei en zaterdag 4 juni 2016


Acupressuur is een vorm van genezen die meer dan 4000 jaar oud is. Het levert een grote bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van een dier. Er wordt gewerkt via het meridiaan systeem, dit is een netwerk van banen die alle lichaamsdelen van levenskracht voorziet met behulp van qi (energie).
Qi is de kracht achter alle lichaamsfuncties, zonder qi is er geen leven. Door te werken op de acupressuur punten balanceer je de qi in de meridianen. Hiermee herstel je alle blokkades zodat alles weer optimaal kan gaan functioneren. Door opheffing van de blokkades kun je ondersteunend werken bij blessures, emotionele problemen, stress en allerlei andere aandoeningen en ongemakken.

Acupressuur is heel goed in te bouwen in een reguliere behandeling maar ook zeer geschikt om als zelfstandige behandeling toe te passen.
Je herstelt het evenwicht in de energie waardoor alle fysieke processen aangezet worden tot optimaal functioneren.

 Tijdens deze cursus maak je kennis met de ligging van de meridianen en de kracht van ondersteuning door middel van acupressuur.

 

Dag 1:

We beginnen met een gedeelte theorie over de acupressuur,  gevolgd door het bespreken van zes meridianen. Daarna wordt er op de paarden geoefend.

 

Dag 2:

Deze dag beginnen we met het uitwisselen van ervaringen en het beantwoorden van de vragen die mogelijk gerezen zijn. Daarna bespreken we de volgende 6 meridianen en volgt er in de middag weer een praktijles.

 

Dag 3:

Na het bespreken van alle ervaringen en vragen gaan we de meridianen samen voegen. Hierbij gaan we een basis behandeling aan de hand van enkele handelingen uit de shiatsu massage toepassen.

 

Aan het eind van deze drie dagen ben je in staat om jouw paard een basis behandeling te geven waarmee je ondersteunend kan werken op de gezondheid van je paard.

 

De docent van deze cursus is Arjanne Schobben. www.paardnatuurgeneeskunde.nl

 

Arjanne Schobben is natuurgeneeskundig therapeut.

Haar passie voor paarden werd al snel gecombineerd met veel interesse voor de gezondheid bij de paarden. Vooral een andere kijk op gezondheid en ondersteunen om de paarden optimaal te houden in hun gezondheid hebben gezorgd voor een ontwikkeling van verschillende therapie√ęn.¬†

Na een HBO opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut volgden er nog meer opleidingen en cursussen om het werkgebied te verbreden.De opleiding acupressuur heeft veel inzicht en mogelijkheden gebracht.

Na veel enthousiasme die deze therapie in de praktijk brengt, is het idee ontstaan om veel meer mensen te laten werken met acupressuur. 

De enorm brede en ondersteunende therapie die toepasbaar is bij vele kleine en grote gezondheid problemen, en daarnaast zeer zeker heel erg geschikt is om preventief toe te passen zodat het ontstaan van klachten duidelijk verminderd. Eigenlijk een must voor iedere paarden liefhebber. 

Aan de hand van een goede basis kun je snel aan de slag met de acupressuur.

Hoe fijn is het als je zelf daadwerkelijk iets zeer zinvols kunt bijdragen om je paard in goede conditie te houden of te brengen.

De kosten voor deze 3 daagse cursus bedragen 395 euro. Dit is inclusief een heerlijke lunch en reader.

Voor inschrijving klik hier:

Themadag zadel en ruiter o.l.v. Linda van Engelshoven 3 oktober 2015

mei 11, 2015 door Joke Schotel

 

 

Rugproblemen bij paarden komt vaker voor dan men denkt!

Veel problemen, zoals verzet tijdens het rijden, kreupel aan een been, moeilijk aanspringen in galop, problemen met de zijgangen, onregelmatigheden of verkorte paslengte etc., k√ļnnen veroorzaakt worden door een slecht passend zadel!

En een niet fijn zittende ruiter kan dit nog verder negatief be√Įnvloeden.

Een oplossing begint altijd met inzicht en bewustwording!

Om je hiermee op weg te helpen organiseert De Bascule i.s.m. VOF De Engelse Hoeve  op zaterdag 3 oktober 2015 een themadag, die geheel gewijd is aan het zadel en de zit van de ruiter.

De dag begint met een presentatie over zadelproblemen en een uitleg van de zadeldrukmeting d.m.v. de sensor pad.

Daarna krijgen alle deelnemers mét paard de gelegenheid om tijdens het rijden in de binnen manege de zadeldruk te laten meten. De resultaten worden zichtbaar gemaakt op een groot scherm dat in de rijbaan staat opgesteld. Tijdens de meting wordt ook de positie van de ruiter weergegeven, zodat die zelf kan zien of hij/zij correct in het midden zit. In het geval de metingen aangeven dat het zadel niet past of drukplekken veroorzaakt, worden waar mogelijk aanpassingen uitgevoerd aan je zadel, of wordt advies gegeven voor een mogelijk alternatief (meerdere zadels en zadelpasser aanwezig).

We willen dus niet alleen problemen signaleren, maar ook een oplossing bieden waar je mee verder kunt!

Men kan aan deze dag deelnemen mét eigen paard óf zonder paard.

De kosten voor deze leerzame dag bedragen : 100 euro met paard en 50 euro zonder paard.
Dit is incl stalling, een heerlijke lunch en een hand- out!

Aanvang 10.00 uur tot 17.00 uur.

Klik hier voor inschrijving

 

 

Up to Date heeft zijn winstpunt in het Z1 behaald!!

okt 17, 2011 door Joke Schotel

 

 

Was er ooit de twijfel of hij, na zijn zeer ernstige blessure weer zou kunnen lopen, is er nu de winst in het Z1 behaald!
Op zondag 9 oktober heeft Joke haar paard Up to Date voor de tweede maal in het Z1 gestart. De eerste proef was nog niet helemaal voldoende maar in de tweede proef was hij wat meer bij de les. In deze proef scoorde ze 216 punten. De klasse Z1 is een feit!!

 

Up to Date terug in de dressuurring!!!

aug 12, 2011 door Joke Schotel

 

 

Op zondag 7 augustus maakte Joke Schotel haar rentree in de dressuurring met haar 10 jarige Nero-nakomeling Up to Date. De zwarte ruin raakte vorig jaar vlak na de opening van Joke’s cursus- en trainingscentrum geblesseerd in de wei. De combinatie was op dat moment M2 met 9 winstpunten en was van plan op korte termijn het Z-debuut te maken. Behandeling door een dierenarts resulteerde in eerste instantie tot een forse verslechtering van de toestand van Up. Lange tijd leek herstel van de mooie zwarte ruin onmogelijk. Een experimentele operatie, gips, boxrust en vervolgens een revalidatieperiode van ruim een jaar leidde uiteindelijk tot datgene wat niemand meer had durven hopen: Up to Date herstelde en keerde terug op M2 niveau. Met een zeer gelukkige Joke Schotel in het zadel wist hij het 10de winstpunt in de klasse M2 te bemachtigen.

Jurylid Dhr Meyer kende de combinatie 184 punten toe, wat het tweetal Z-startgerechtigd maakt. Up beheerst alle oefeningen voor deze klasse en springt zelfs al heel behoorlijke wissels. Joke’s goede zorgen en verantwoorde trainingsopbouw hebben uiteindelijk toch hun vruchten afgeworpen. Up to Date staat dagelijks buiten, geniet van zijn leven en wordt rustig doorgetraind voor het Z-debuut. Voor paard en amazone is dit feit de grootste overwinning uit hun carrière.

Succesvolle Equirience voor de Bascule en Gisella Bartels..zie filmpjes!!

nov 17, 2010 door Joke Schotel

 

 

Op Equirience 2010 hebben Gisella Bartels en De Bascule een 4-tal clinics verzorgd.
Met een prachtig beschilderd paard maakten zij duidelijk welke spieren en gewrichten een belangrijke rol spelen in het bewegingsmechanisme van een paard en hoe je de verschillende spieren doelgericht kunt trainen.

Kijk hier voor een impressie:

Filmpje nr 1

Filmpje nr 2

Filmpje nr 3

Op 26 november wordt op De Bascule door Gisella Bartels wederom een BBB-clinic gehouden. Wilt u weten hoe u uw paard lenig en sterk maakt op een verantwoorde manier? Kom deze clinic dan live bijwonen.