Dit keer verlaten wij Lage Zwaluwe en gaan we een “field trip” maken! Deze field trip leidt ons naar de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde.

Samen met oud Bascule student Kim hebben wij een heel interessant programma kunnen samenstellen en twee gerenommeerde universitaire docenten bereid gevonden een lezing te geven.

Dr. Thijs van Loon, specialist anesthesie, zal een lezing geven over het project dat hij heeft opgezet om gezichtsuitdrukkingen bij pijn bij het paard in detail te analyseren en meetbaar te maken. Bij een betere pijnherkenning kan bijvoorbeeld pijn beter worden gelokaliseerd en pijnstilling beter worden ingezet. Inmiddels is deze app in werking, dus deze kan tevens gedemonstreerd worden.
Een heel interessant onderwerp, want iedereen roept wel eens “konden ze maar praten!”. Dit komt dan al een beetje in de buurt. Dr Van Loon gaat ons daar alles over vertellen.

Daarnaast is Dr. Wim Back, Consultant & High-end Specialist in Equine Orthopaedics and Surgery, bereid een lezing te geven. Dr. Back is samen met Hillary Clayton (ook al geen onbekende bij De Bascule) editor van het boek “Equine Locomotion”. Het onderwerp van de lezing sluit aan op het praktijk gedeelte van deze dag, namelijk het camerasysteem
"Q-horse”

Het geavanceerde camerasysteem “Q-horse”, is een systeem dat objectieve meting maakt van het bewegingspatroon van het paard.
Op het hoofd, de schoft en het bekken van het paard worden door middel van plakstrips reflecterende bolletjes aangebracht. Achttien infrarood camera’s, en twee videocamera’s, die langs de monsterbaan zijn opgesteld, registreren in drie dimensies waar en hoe het paard beweegt. Tijdens het monsteren in stap en in draf registreren de camera’s iedere pas van het paard en de computer berekent de symmetrie. Kreupelheden kunnen op deze manier haarfijn onderzocht worden.

De mogelijkheid bestaat om 2 eigen paarden mee te nemen. Vind je het interessant om de beweging van jouw paard door dit systeem te laten analyseren, dan is dit je kans! Graag wel even kenbaar maken bij je aanmelding.

Van al die informatie word je natuurlijk hongerig, en uiteraard wordt er voor een heerlijke lunch gezorgd.

Ga je mee met deze super interessante Field Trip?*