2 daagse cursus o.l.v. Drs Franklin Lashley en Drs Morgan Lashley.

Met trots presenteert De Bascule op 18 en 19 oktober 2019, de 2 daagse cursus met als onderwerp de HALS VAN HET PAARD.

Op deze dagen zullen Drs Morgan Lashley en Drs Franklin Lashley uitgebreid ingaan op de vele symptomen en de onderzoeken bij halsproblemen. De dagen bestaan uit een theorie- en praktijk gedeelte en worden gevuld met interessante onderwerpen over de anatomie, pathologie, beeldvorming, therapie├źn en nog veel meer.

De paardenhals, misschien wel het meest vergeten stukje paard? We willen allemaal een paard met een mooi gevormde sterke hals. Maar is de hals niet meer dan een mooi onderdeel van het paard?

De hals vormt de verbinding tussen het hoofd en de romp van het paard. Vanwege zijn lengte en gewicht speelt de hals een belangrijke rol in de balans en het bewegingsmechanisme van het paard. Door de hals te laten zakken of juist omhoog te brengen kan het paard het middelpunt van zijn gewicht verplaatsen en daarmee zijn balans houden tijdens het bewegen. Zonder een correcte balans kan een paard dan ook niet soepel bewegen.

7 wervels waarvan 2 uniek gevormd en de overige 5 enigszins gelijk zijn, bieden een veilige plek voor het ruggenmerg waaruit 8 zenuwbanen ontspringen. Waarvan er weer 3 innerveren met de plexus brachialis, een belangrijk kruispunt van alle zenuwen die de voorbenen aansturen.
Tel daarbij op de ligamenten, met als belangrijkste ligament het ligamentum Nuchae, en de verschillende kleine ligamenten die de wervels verbinden en stabiliteit geven in combinatie met kleine spieren aan de onderzijde die zorgen dat flexibiliteit mogelijk blijft. En dan nog de vele verschillende lange spieren die voor de bewegelijkheid van de hals zorgen. Dit alles maakt dat de hals een vrij gecompliceerde structuur is waarin we verschillende problemen tegen kunnen tegenkomen.

In de meeste gevallen zien we vooral milde klachten bij halsproblemen zoals moeite met een correcte en stabiele aanleuning of het aannemen van stelling. Soms zien we ook duidelijkere klachten zoals hoofdschudden, stijfheid of zwelling van de hals. Maar ook staken, verzet of neurologische klachten zijn symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een probleem in de hals.

Dit, en nog veel meer zijn de onderwerpen van de cursusdagen en zijn geschikt voor iedereen die meer wil leren over de hals van het paard.
Kennis van de anatomie en biomechanica is belangrijk.

Het Theorie gedeelte bestaat uit:
- anatomie,
- pathologie
- beeldvorming
- therapie
- onderzoeken en revalidatie

Het Praktijk gedeelte bestaat uit:
- demo van hals echo
- nauwkeurig palperen
- testen van hals
- revalidatieoefeningen

Voor meer info over Franklin Lashley zie: https://paardenkliniekderaaphorst.nl
Voor meer info over Morgan Lashley zie: http://www.shhp.nl